Zwerfvuil in het Heelsums Beekdal

In coronatijd gaan veel meer mensen de natuur in. Dat is goed voor de mensen, zo hebben ze nog een uitje, en meteen ook lichaamsbeweging.

Maar… is het ook goed voor de natuur?

Een van de negatieve gevolgen is, dat er veel meer zwerfvuil te vinden is. Hierboven een serie papieren zakdoekjes, die we zelf de afgelopen weken hebben gefotografeerd in het Heelsums Beekdal. Totaal 39 foto’s met viezigheid. Ach, denk je dan, niet zo erg, want die verdwijnen vanzelf weer. Maar wist je dat het vaak minstens een maand duurt voordat zo’n zakdoekje weg is? En een bananenschil, die mag je toch wel weggooien? Nee, eigenlijk niet, want het duurt wel twee tot zes maanden voordat deze is afgebroken. Met sinaasappelschillen is het nog erger, het kan wel twee jaar duren voordat deze zijn vergaan. En over blikjes, tubes of chipszakken zullen we het maar helemaal niet hebben, dat duurt minstens vijftig jaar tot deze uit de natuur zijn verdwenen. Met deze hogere bezoekersaantallen ga je het echt merken. Dus altijd al je afval weer mee naar huis nemen, zelfs al is het natuurlijk.

Laat niet als dank voor het aangenaam verposen….

Niet alleen in het Heelsums Beekdal hebben we meer bezoekers, op de hele Veluwe wordt er meer gerecreëerd en dat ligt niet alleen aan Corona.

Bekijk de uitzending van De Monitor van 7 september 2020 over dit onderwerp.

Van wie is de natuur?

Zie ook de aflevering van de Pointer

Plaats een reactie