Schilder van de Veluwezoom H. Timmermans

Het Heelsums Beekdal is al sinds 1840 in trek bij kunstenaars, die onder de indruk zijn van dit gebied en dat op doek of papier proberen vast te leggen. Het betreft dan met name het spaarzaam bewoonde gebied van Laag en Hoog Wolfheze (1,5 km ten zuiden van het huidige dorp Wolfheze), met zijn bijzondere combinatie van oude bewonings- cultuur en mooie natuur in een geaccidenteerd terrein met heidevelden, eeuwenoude eiken en kabbelende sprengenbeken.

Regelmatig kiezen we een werk van deze kunstenaars uit, bespreken dit en geven we wat achtergrondinformatie over de betreffende kunstenaar.

Wolfhezen. De Beek.  pentekening op papier, 70 x 173 mm, particuliere collectie Wolfheze

Pentekening van Henry (‘Hans’) Timmermans

Timmermans geeft aan deze pentekening de titel ‘De Beek.’ maar welke van de drie beken die bij Wolfheze(n) stroomden hij hier heeft getekend is niet duidelijk. Echt belangrijk is dit natuurlijk niet, maar toch zou je zo graag het plekje willen weten en ook willen zien waar hij met zijn schetsboek heeft gezeten. De beek ligt op deze tekening niet erg diep zoals de Papiermolenbeek op Hoog Wolfheze (achter Hotel Wolfheze) doet, dus daar zal het niet zo gauw zijn geweest. Het moet dan op Laag Wolfheze zijn en daar zijn legio van dit soort plekjes geweest bij de beken die daar stroomden.

Met heel fijne penstreken weet hij een goed beeld van beek, oever en boom- partij te geven en kiest bewust voor een heel laag standpunt, waardoor je als het ware in het landschap kruipt. Hij maakt een afbeelding die in een Verkade-album niet zou misstaan en dat klopt ook bijna want hij heeft voor VVV-gidsen dit soort afbeeldingen ter promotie van een natuurgebied gemaakt. Bij mijn weten is deze afbeelding niet voor zo’n boekje of folder gebruikt. Hij is wel gekocht bij een boekhandelaar in Oosterbeek (Romijn), die zich met toeristische promotie van deze omgeving heeft beziggehouden.

Henry (‘Hans’) Timmermans  (1900-1943) woont en werkt in Leiden, Rheden (Gld), vanaf 1934 in Warnsveld en tijdens de oorlog in Rotterdam. Hij vormt zichzelf en is dus autodidact. De bekende Leidse kunstschilder Floris Hendrik Verster van Wulverhorst (1861-1927), bekend als Floris Verster, geeft hem wel aanwijzingen. Timmermans is binnenhuisarchitect, kunstschilder en tekenaar. Hij schildert fijne landschapjes, soms in miniatuur, en stillevens. Ook aquarelleert hij, meest bosgezichten. Waarschijnlijk is hij tijdens de oorlog lid van het verzet en komt hij daardoor in Concentratiekamp Vught terecht. Op 30 juli 1943 is Henry Timmermans aan de gevolgen van een hersenbloeding te Vught overleden. Het Museum Veluwezoom, gevestigd in Kasteel Doorwerth, heeft werk van Timmermans in haar collectie.

Plaats een reactie