Schilder van de Veluwezoom B. Ferwerda

Het Heelsums Beekdal is al sinds 1840 in trek bij kunstenaars, die onder de indruk zijn van dit gebied en dat op doek of papier proberen vast te leggen. Het betreft dan met name het spaarzaam bewoonde gebied van Laag en Hoog Wolfheze (1,5 km ten zuiden van het huidige dorp Wolfheze), met zijn bijzondere combinatie van oude bewonings- cultuur en mooie natuur in een geaccidenteerd terrein met heidevelden, eeuwenoude eiken en kabbelende sprengenbeken.

Regelmatig kiezen we een werk van deze kunstenaars uit, bespreken dit en geven we wat achtergrondinformatie over de betreffende kunstenaar.

De Papiermolenbeek achter Hotel Wolfheze, olieverf op doek, 41 x 61 cm, particuliere collectie Wolfheze

Schilderij van Barend Ferwerda

Dit olieverfschilderij op doek laat de toentertijd (eerste helft vorige eeuw) nog watervoerende Papiermolenbeek achter het huidige Fletcher-hotel Wolfheze zien. De beek lijkt erg diep te liggen door de hoge wallen langs de beek. Deze wallen zijn door de eeuwen heen ontstaan bij het schonen en uitgraven van de beek om de doorstroming te bevorderen. De beken moesten immers verderop papier- en graanmolens aandrijven! Dit bosge- deelte heeft erg veel eiken en dat is op dit schilderij vol warme herfstkleuren goed te zien,

De landschapsschilder Barend Ferwerda heeft dit beekdal met een vlotte, voor hem kenmerkende toets vastgelegd. Hij gebruikt niet veel verschillende kleuren, maar wel in mooie nuances. De verf is bovendien lekker zwaar opgezet, wat het tot een aantrekkelijk kunstwerk maakt. 

Barend Ferwerda (1880-1958) komt na zijn huwelijk met zijn nicht Marie in 1905 in Renkum wonen en wordt meteen erg actief bij de kunstvereniging Pictura Veluvensis aldaar. Hij zal in verschillende bestuurs- functies deze vereniging draaiende houden tot haar opheffing in 1935. Zijn werken worden wel getypeerd met nuchterheid, koelheid en ingetogenheid, niet met de romantiek en het stemmings- gevoel uit voorgaande perioden aan de Veluwezoom. 

Plaats een reactie