Ringslang

Deze slang zou je zomaar in dit beekdal kunnen tegenkomen. Maar geen vrees, hij is volkomen ongevaarlijk voor ons mensen. Dat in tegenstelling tot de adder, die hier ook voorkomt.

Ringslang – Foto: Karel Noy

Leefgebied

De overgang van hooggelegen bos naar natte graslanden met water in het beekdal vormt voor dit reptiel een ideaal leefgebied. De ringslang zal indirect profiteren van de aanleg van poelen, omdat hij leeft van amfibieën die zich daar zullen vestigen.

Het menu bestaat uit kikkers en salamanders en niet zozeer uit vissen.

Belangrijke vijanden zijn roofvogels en rovende zoogdieren.

Het leuke is dat de ringslang graag zwemt. Je kunt deze slangen dan ook met de kop net boven water geheven in een kronkelende beweging zien zwemmen.

De ringslang ligt vaak op de oevers te zonnen en ze overnacht ook op het land.
Ze hebben dus open plekjes nodig om in de zon te kunnen liggen. Vaak zijn dat verhoogde delen van oevers, dijkjes of spoorbermen. Reptielen zijn koudbloedig en dat betekent dat ze de energie van de zon nodig hebben om meer actief te kunnen worden.

De ringslang (Natrix natrix) is een slang uit de familie waterslangen (Natricidae). Het is een van de algemeenste soorten waterslangen.
De ringslang is de grootste slang in Nederland. In de regel bereiken vrouwtjes een lengte van 100/120 cm, mannetjes worden maximaal 90 cm. Het gewicht ligt tussen enkele grammen bij de geboorte en 20-100 gram voor de volwassen mannetjes. Vrouwtjes zijn vaak zwaarder en wegen meestal 70-350 g.

Ringslang in Beekdal – Foto: Mieke de Leeuw

De ringslang is een toppredator die voornamelijk leeft van amfibieën. Als die er onvoldoende zijn, tref je de ringslang niet aan.

De boven- en zijkant zijn olijfgroen, bruin of grijs en in meer of mindere mate bedekt met zwarte stipjes. Vlak achter de kop bevindt zich een ring die in kleur kan variëren van geel tot oranje, maar soms ook vaal wit is. Achter deze ring zijn twee, soms aaneengesloten, zwarte vlekken te zien.

Ringslang – Foto: Karel Noy

In het Heelsums Beekdal komen 6 van de 7 in Nederland levende reptielen voor, naast de ringslag zijn dit de zandhagedis, de levendbarende hagedis, de adder, de hazelworm en de gladde slang.

Levenscyclus

In het voorjaar worden de ringslangen wakker, mannetjes eerst. Als de vrouwtjes ook uit de winterslaap komen begint de paartijd. Vaak overwinteren meerdere ringslangen bij elkaar, er is dus wel wat concurrentie. Het resultaat is een kluwen van slangen.

Ringslangen – Foto: Karel Noy

De mannen zijn echter niet agressief naar elkaar, al slaagt de grootste er meestal in de andere staarten weg te duwen en met de geliefde vrouw te paren. Daarna verliest iedereen de interesse. De paartijd piekt in april, sommige ringslangen paren nog in mei. In de loop van april zoeken de vrouwtjes en de succesvolle of afgedropen mannetjes hun zomerverblijf op: waterrijke gebieden.

Zodra de ringslangen 3 jaar zijn zullen ze paren in april en mei. In juni en juli kruipt het vrouwtje in een broedhoop om daar 6-40 eieren te leggen. Nadat de eieren zijn afgezet verdwijnt de ringslang weer en doet de broeihoop de rest.
In de broedhoop is een constante temperatuur tussen 24 en 30° C nodig voor de goede ontwikkeling van de eieren. De eieren hebben een rubberachtige schil.
Na 6 tot 10 weken komen de eieren uit.

In één broeihoop troffen de vrijwilligers 102 lege eierhulzen aan (Bron: Staatsbosbeheer)

Elk jaar vervellen de ringslangen 2-3 keer. De ringslang wordt ongeveer 13 jaar oud.

Overwinteren

In de winter is het erg koud voor ringslangen en ze zullen dan op zoek gaan naar schuilplekken waar ze geïsoleerd de winter kunnen doorkomen. Vaak maken ringslangen dan gebruik van composthopen of mesthopen, genoemd broedhopen, waar het in kan broeien zodat de ringslangen op temperatuur blijven. Op geschikte plekken overwinteren soms meerdere tot tientallen ringslangen bij elkaar, soms ook samen met andere reptielen. In het Renkums beekdal worden door vrijwilligers voor de ringslang broedhopen aangelegd.
In het voorjaar komen de ringslangen uit de broedhopen om na de winter weer op kracht te komen.

Filmpje ringslang

Bronnen

Wikipedia

Renkums Beekdal:

Folchert van Dijken – IVN

  • Vignet ringslang van Folchert.

Bowachters blog: 

Nature today

Ravon:

1 gedachte over “Ringslang”

  1. Ik had een ringslang gezien op camping de zeven linden maar ik vroeg me af of ik hem kon optillen heb het niet gedaan maar toch vraag ik het even

    Beantwoorden

Plaats een reactie