Geheel verborgen onder het zand wacht de mierenleeuw geduldig op zijn prooi. Als mens loopt je zo aan hem voorbij zonder dat je hem ziet, maar gelukkig vangt hij mieren, wij zijn veel te groot voor hem.
De mierenleeuw is een insect die op de Wolfhezerheide woont. De larve graaft een kuil in de grond om kleine insecten en met name mieren te vangen. Als je er op let kun je de ronde kuiltjes vinden langs de wandelpaden op de hei. Midden in de kuil onder het zand verbergt zich de larve van mierenleeuw wachtend op de prooi. De mier loopt niets vermoedend de kuil in en dan is het te laat, de mierenleeuw gooit zand naar zijn slachtoffer zodat deze niet uit de kuil kan klimmen. Dan grijpt de mierenleeuw hem beet en zuigt de mier leeg.
Bekijk dit filmpje van een mierenleeuw die zijn prooi vangt.
De larven zijn van vroeg in het voorjaar tot ver in het najaar actief.
De volwassen mierenleeuw kun je alleen s’nachts makkelijk tegenkomen, van juni tot september. Het volwassen dier lijkt op een libelle en leeft maar een paar dagen.
In de wereld komen 600 soorten mierenleeuwen voor. Nederland komen we twee soorten voor – Myrmeleon formicarius en Euroleon nostras. De meest voorkomende mierenleeuw in Nederland is Euroleon nostras – of wel de gevlekte mierenleeuw – zo genoemd naar de vlekken op de vleugels van het volwassen dier.
De larve wordt 10 mm lang, het volwassen dier 50 tot 66 mm. Na 2 jaar spint de larve een kogelrond cocon van zand om te verpoppen. Na 3 wekenkomt hier de volwassen mierenleeuw uit. De volwassen mierenleeuw is een matige vlieger die meestal in struiken of op plantenstengels zit. Meestal vliegen zij niet ver van de plaats waar zij zich als larve hebben ontwikkeld.
Hier zie je de verspreiding van de mierenleeuw in Nederland.
Bron: