Lezingencyclus over de beken en sprengen

door Ruud Schaafsma

IVN afdeling Zuidwest Veluwezoom

Ruud Schaafsma is bekend van zijn publicaties over de beken en het landschap van de zuidelijke Veluwe.

De lezingen starten om 19.30 u en eindigen om 21.30 u.
Aanmelden voor de lezingen noodzakelijk bij: aanmeldenivnzwv@outlook.com. Vermeld of u aanmeldt voor de hele cyclus of een specifieke lezing. 

Lezing 1: De Oosterbeekse en Doorwerthse beken

Eeuwenlang waren deze beken gebruiksbeken. Aan de zes beken stonden tien watermolens die werden gebruikt voor het malen van graan, het slijpen van messen, het raspen van bieten voor de suiker- en stroopfabriek, de fabricage van papier, buskruit en snuiftabak. In de 19e eeuw veranderden landschapsarchitecten de gebruiksbeken steeds meer in parkbeken. De beken waren een inspiratiebron voor de Oosterbeekse schilderskolonie.

10 oktober 2023 in het Filmhuis, Weverstraat 85, Oosterbeek

Lezing 2: Het Heelsumse beekdal

In het Heelsums beekdal ontspringen drie bekenstelsels. Het is een van de fraaiste smeltwaterdalen van Nederland. In de 18e eeuw was Heelsum een papiermakers-buurtschap. Het beekdal en de tien watermolens waren eeuwenlang een deel van de Heerlijkheid Doorwerth.

7 november 2023 in het Kerkje op de Heuvel, Koninginnelaan 24, Heelsum

Lezing 3: Het Renkumse beekdal

De unieke cultuurhistorie van het Renkumse beekdal maakt het beekdal interessant. Hier draaiden negen watermolens op drie bekenstelsels, graan-, olie- en vooral papiermolens. Uit de molens

groeide de papierfabriek. In 2013 werd industrieterrein Beukenlaan teruggegeven aan de natuur, een unicum in de Nederlandse geschiedenis.

28 november 2023 in Boscafé de Beken, Nieuwe Keijenbergseweg 174, Renkum

Plaats een reactie