Huisregels in de gastvrije natuur

Provincie Gelderland

Bekijk hier het filmpje van de door de provincie Gelderland opgestelde huisregels in de gastvrije natuur.

De huisregels in de gastvrije natuur

Gelderland is de groenste provincie van Nederland. Daar zijn we niet alleen trots op; we doen er ook alles aan om dit zo te houden. Zo realiseren we nieuwe natuur en behouden, beschermen, beheren en versterken we bestaande natuur. Dit beschermt ons tegen klimaatverandering, zorgt voor schoon drinkwater, voedselproductie, het bevordert de biodiversiteit én het draagt bij aan de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Om ervoor te zorgen dat iedereen van de vele bossen, uiterwaarden en heiden van Gelderland kan genieten, en ze tegelijkertijd te beschermen, hebben we 7 huisregels voor de natuur opgesteld.

Regel 1

Overdag is iedereen welkom in de natuur. Na zonsondergang wordt het donker, en stil. De natuur is dan weer het terrein voor de dieren die deze tijd nodig hebben om te rusten en te jagen. We vragen je dus om voor zonsondergang het natuurgebied te verlaten. Na zonsopgang ben je natuurlijk weer van harte welkom.

Regel 2

In de natuur is ruimte voor iedereen. Zo zijn er speciale paden gemaakt voor bijvoorbeeld ruiters, fietsers en wandelaars. Op die manier kan iedereen op hun eigen manier van de natuur genieten, zonder per ongeluk andere recreanten te hinderen of een ander pad, of een stuk natuur te beschadigen. Deze verschillende paden worden door middel van icoontjes en kleurtjes aangegeven.

Regel 3

Honden zijn ook welkom in de natuur, maar houd ze wel aan de lijn. Honden hebben namelijk een jachtinstinct en veel dieren worden hier erg bang van. Wil je weten waar je hond los mag lopen? Kijk dan op de website van de desbetreffende gemeente.

Regel 4

In de natuur kun je veel prachtige, lekkere en bruikbare dingen vinden zoals hout, kastanjes, bessen, paddenstoelen en meer. Deze mag je meenemen, maar wel met mate, en zolang je op de paden blijft. Zo blijft er genoeg over voor de dieren, en ook nog een beetje voor de volgende wandelaar.

Regel 5

Als je een natuurgebied bezoekt, staan er alleen bij de parkeerplaats afvalbakken. We kunnen geen afvalbakken ín de natuur plaatsen, omdat dieren dan ons afval op gaan eten, en het meeste van ons afval is niet eetbaar. Neem daarom je afval weer mee naar huis, of gooi het in de afvalbak.

Regel 6

Een brandje loopt in de natuur snel uit de hand, en is lastig te blussen. Zelfs een brandende sigaret kan al een bosbrand veroorzaken. Bewaar het vuur daarom voor thuis.

Regel 7

Boswachters en Boa’s houden de natuur veilig en leuk voor zowel mens als dier.Volg daarom hun instructies goed op, en lees voor je het natuurgebied in loopt nog even de regels op de borden bij de ingang. Op deze manier houd je de natuur én de boswachters te vriend.

Dus denk de volgende keer dat je de natuur in gaat even aan de regels, dan zorgen we er samen voor dat de natuur zowel voor jou als voor anderen beschikbaar blijft. Weet je niet zeker of iets wel of niet mag? Kijk dan op de website van de provincie voor meer informatie.

Bron

www.gelderland.nl/huisregels-in-de-gastvrije-natuur

Plaats een reactie