Het Korte Ommetje

De werkgroep Kort Ommetje heeft zich gericht op de wandelmogelijkheden in het Heelsumse beekdal voor mensen die niet zo ver kunnen lopen. In dit gebied wonen vele ouderen, en mensen met jonge kinderen.

In overleg met Natuurmonumenten hebben wij ook gekeken of we deze doelgroep konden combineren met minder validen. Dan zou er een speciale route kunnen worden aangelegd. Na een inventarisatie was duidelijk dat dit gebied niet erg geschikt is voor mensen in een rolstoel, en ook niet eenvoudig geschikt te maken. Allerlei beperkingen kwamen we tegen: smalle klaphekken op hellend terrein, steile stukken, veel uitstekende boomwortels en modderige plekken.

Voorwaarde is een startpunt bij een goede parkeerplaats.  

1e  korte wandeling: Wolfhezerweg t.o. Hotel Wolfheze

Een korte wandeling van rond de 2 km, met een rustpunt halverwege.

Startpunt: Het grote parkeerterrein aan de Wolfhezerweg t.o. Hotel Wolfheze.

Hier hebben we een korte rondwandeling gevonden. Natuurmonumenten heeft op ons advies dit pad zichtbaar gemaakt door vanaf het begin van het parkeerterrein een doorsteek door een bosje te maken naar een bestaande wandelpad dat er verscholen ligt.

Doorsteek bij parkeerterrein

De rondwandeling is eenvoudig door steeds rechtsaf te gaan waar dat kan. Dan komt men via de Oude Kloosterweg weer terug bij het parkeerterrein. Ook is er halverwege een bank geplaatst met uitzicht op een weide waar reeën graag komen.

Bankje halverwege

2e  korte wandeling: Kasteelweg in Doorwerth

Startpunt: Het kleine parkeerterrein aan de Utrechtseweg tegenover de Kasteelweg in Doorwerth. Men kan ook langs de Kasteelweg parkeren en gebruikmaken van de oversteek naar de bushalte.

Van hieraf komt men snel op de heide. Daar miste voor onze doelgroep een bank met uitzicht in de zon. Deze is intussen geplaatst, en blijkt heel populair. Men kan van hier af verschillende paden lopen, afhankelijk van iemands conditie, en weer terugkeren als het teveel wordt.

Buiten het terrein van Natuurmonumenten hebben we ook gekeken.

3e  korte wandeling: Veerstoep in Renkum

Startpunt: Het parkeerterrein bij de Veerstoep in Renkum vlak voor de grote papierfabriek is heel geschikt.

Er zijn zelfs zitbanken met uitzicht op de Rijn.

Er is een mooi wandelpad door de Jufferswaard richting de Noordberg, maar de geschiktheid is afhankelijk van de conditie. Het is een kleidijk, die heel glibberig kan zijn bij regen en sneeuw.

4e  korte wandeling: Papierfabriek van Schut

Startpunt: Bij de Papierfabriek van Schut kan men informeel parkeren.

Rechts langs de fabriek lopen en een pad langs de Heelsumse beek volgen. Het eerste stuk is smal en kan glibberig zijn. Verderop wordt het een weg. Men kan een rondwandeling maken door een smal paadje naar links te nemen langs paardeweiden. Men komt dan uit op de weg die onderlangs de A50 langs enkele huizen loopt. Niet geschikt voor mensen die moeilijk lopen.

Werkgroep “Het korte ommetje”

Contactpersoon               : Judith van Genderen

Mail adres                         : judith.van.genderen@hrconsult.nl

Plaats een reactie