Hotel-Restaurant Wolfheze

Het Hotel-Restaurant Wolfheze staat hier sinds de zomer van 1977. Het is een modern en comfortabel 4-sterrenhotel met 70 kamers, een verwarmd binnenzwembad, kegelbanen en midgetgolf en 12 ruimtes voor vergaderingen, congressen en cursussen. Naast een Grand Café heeft het een à la carte restaurant ‘De Tuin van Wolfheze’ (https://www.hotelwolfheze.nl/nl/). Sinds 1 januari 2019 is het onderdeel van de Nederlandse hotelketen FLETCHER HOTELS. Hotel Wolfheze staat op de plek waar al sinds 1910 een hotel staat. Vanaf de 14e eeuw tot 1826 stond hier het Wildforsterhuis dat afbrandde en daarna werd op deze plek een boerderij gebouwd die tevens als uitspanning dienst deed.

WILDFORSTERHUIS 

‘Waar het huis van Wolfhees, later tot een landmanswoning ingericht, in zijnen breiden voorgevel en hoog opgetrokken muren, zijne vorige bestemming tot een aanzienlijke heerenhuizing niet onduidelijk vertoonde. Een beek, die in het naburige bosch ontspringt, stroomt langs hetzelfde’. We moeten het doen met bovenstaande tekst uit 1820 van I.A. Nijhoff in zijn boekje ‘Wandelingen in de Omstreken der Stad Arnhem’, want er is helaas geen enkele afbeelding of andere omschrijving van het huis bekend. Het Wildforsterhuis is eeuwenlang de woning van de wildforster van Wolfheze, één van de twaalf wildforsters in Gelderland, die in dienst zijn van de Hertog van Gelre. Deze wildforsters hebben ieder een wildforstergoed in beheer, dat bestaat uit een groot stuk bos en velden van de hertog. Sedert 1366 is het wildforstergoed in Wolfheze gevestigd. Van oudsher staat de Heer van Middachten aan het hoofd van de twaalf wildforsters, die verspreid over de hele Veluwe wonen. Op elk gedeelte van de Veluwe waar de vorst met zijn gezelschap ter jacht trekt staat een jachthuis en het Wildforsterhuis in Wolfheze is zo’n jachthuis. De wildforster moet bij zo’n jachtpartij met kar en paard het jachtgezelschap volgen en het jachtgereedschap en het gevangen wild vervoeren.  

KONING-STADHOUDER WILLEM III

In het laatste kwartaal van de 17e eeuw jaagt ook koning-stadhouder Willem III (1650-1702) regelmatig in de omgeving van Wolfheze en Doorwerth. Willem III is stadhouder van Nederland (sinds 1672) en koning van Engeland (sinds 1689), houdt van de jacht en pakt alles groots aan. Dat blijkt uit de door hem gestichte paleizen en parken maar ook uit de wijze waarop hij de hele Veluwe benut voor zijn jachtpartijen. De Koningswegen op de Veluwe zijn door Willem III voor de jacht aangelegd. Het zijn rechte zandwegen, zuiver en alleen gebaand om de jachtstoeten van het ene naar het andere gebied te verplaatsen en ze gaan dorpen en bewoonde streken uit de weg. Uitgangspunt voor de jachtpartijen is Het Loo of het Hof te Dieren, vanwaar de wegen naar de toen schaars beboste jachtterreinen lopen. De Koningsweg, een jachtweg dus, loopt vanaf het door Willem III gebouwde paleis Het Loo langs het Wildforsterhuis Wolfheze en vindt zijn eindpunt bij Kasteel Doorwerth. Op een gedetailleerde kaart van G. Klinkenberg uit 1756 (zie afbeelding hieronder) wordt de weg langs het Wildforsterhuis dan ook aangegeven als ‘de konings Allé.’

Op dit gedeelte van een grote, heel gedetailleerde kaart van G. Klinkenberg uit 1756 ligt linksonder het Wildforsterhuis Wolfhesen. De Papiermolenbeek vormt een gracht rondom het Wildforsterhuis en stroomt verder naar het westen, richting Wodanseiken. De brede, schuine weg naar het Wildforsterhuis (dus de plek van het huidige Hotel Wolfheze) wordt aangegeven als ‘de konings Allé’. Aan de noordkant ligt ‘de Schellemse weg’, de oude Heerwegh van Arnhem naar Utrecht/Amersfoort, die later afgekort de Schelmseweg gaat heten naar de schelmen (misdadigers) die hierover naar Arnhem werden vervoerd. 

UITSPANNING WOLFHEZEN

In 1826 wordt het Wildforstershuis door een ongelukkig toeval een prooi der vlammen en wordt dit laatste overblijfsel van de vroegere glorie van Wolfheze geheel verwoest. In 1828 wordt op dezelfde plek een boerderij gebouwd. Deze boerderij wordt in een boekje uit 1840 als ‘eene kleine, vriendelijke herberg’ beschreven en heeft de naam Uitspanning Wolfhezen.

In de Wandelgids Oosterbeek van 1899 adverteert J. Teunissen op bovenstaande wijze voor zijn uitspanning.

De boerderij wordt vanaf 1848 bewoond door de familie Teunissen en zij hebben het daadwerkelijk als een uitspanning geëxploiteerd. Deze functie van uitspanning krijgt het door:

  1. de aanwijzing van de boerderij door de spoorwegen als rust- en verversingsplaats voor de treinreizigers van de in mei 1845 geopende Rhijnspoorweg, zolang de inrichting voor het publiek van het Wolfhezer station nog niet gereed is;
  2. de Vigilante-dienst (een vigilante is een huurrijtuig) tussen de Herberg te Doorwerth en het Station Wolfheze die bij de boerenwoning een halte heeft;
  3. de schilders van de Oosterbeekse/Wolfhezense schilderskolonie die, komend vanuit Oosterbeek via het Schilderslaantje rechtstreeks aankomen bij de boerderij. Zij schilderen  regelmatig in deze omgeving en verpozen zich bij de boerderij om daar drank en etenswaren te nuttigen;
  4. de grote Zendingsfeesten in de bossen achter de boerderij op 6 augustus 1863 en 14 juli 1864 waar op één dag zo’n 6000 (!) bezoekers op af komen (2000 met de trein en 4000 met alle mogelijke voertuigen);
  5. de bekendheid die de fraaie bossen krijgen o.a. door bovenstaande Zendingsfeesten, waardoor ook later veel (trein)reizigers de uitspanning aandoen;
  6. de overheerlijke pannenkoeken die vrouw Teunissen bakt.
Een mooie oude foto van de Uitspanning Wolfhezen uit 1880, die een mooi overzicht van de boerderij met bijgebouwen geeft. Het is een foto van Van der Laag uit Wageningen uit het Gelders Archief.

HOTEL WOLFHEZE

Dit zogenaamde heihuis voldoet tenslotte niet meer aan de eisen. In 1910 wordt het door J. H. G. van Heutsz-Baronesse van Brakell aan de N.V. Ter Spijt verkocht die de boerderij laten slopen en vervangen door een mooi hotel dat in exploitatie wordt genomen door de Mij. de Tafelberg. De heer C. Ogterop wordt directeur en na zijn dood in 1942 volgt zijn zoon Cornelis Herman Ogterop hem op tot het jaar 1972. 62 Jaar lang is het een goed en gemoedelijk familiehotel. In de oorlog bezetten Duitse militairen het, van september 1945 tot januari 1950 wonen er de blinden van het Blindentehuis (waar het tehuis van is verwoest) en daarna biedt het hotel onderdak aan een rechercheschool.

Een afbeelding uit de allereerste serie ansichtkaarten van drie stuks van Hôtel-Restaurant Wolfhezen, waarvan deze al is afgestempeld op 4 juli 1910. Erg snel (haast onwaarschijnlijk) is de bouw dus voltooid, want op deze foto van het vroege voorjaar 1910 is het hotel reeds geheel klaar, terwijl de boerderij/uitspanning in november 1909 pas is afgebroken. Rechts staat nog de schuur van de oude boerderij die tot in de Tweede Wereldoorlog zal blijven staan.

Het sterk verouderde en uitgeleefde hotel wordt na de sluiting in 1972 afgebroken en in de zomer van 1977 opent hier het Bilderberg Hotel Wolfheze zijn deuren. Bilderberg is een van oorsprong Nederlandse hotelonderneming en heeft veel hotels in het vier- en vijfsterrensegment. Op 1 januari 2019 wordt echter Bilderberg Hotel Wolfheze overgenomen door de keten FLETCHER HOTELS, evenals het ook de gemeente Renkum gelegen Hotel De Buunderkamp en Hotel Klein Zwitserland (inclusief het sterrenrestaurant De Kromme Dissel). FLETCHER HOTELS is een oer-Hollandse hotelketen met bijna honderd 3- en 4-sterren hotels.

Plaats een reactie