De Kapelheuvel of Kerkheuvel is de plek waar in de 11de eeuw een stenen parochiekerkje werd gebouwd. De kerk was in Romaanse stijl, van tufsteen en met een leistenen dak. De kerk hoorde bij het oude dorp Wolfhees, dat na de 16de eeuw vergeten werd.
Aan de oever van de inmiddels drooggevallen beek staan de eeuwenoude eiken, die in de 19e eeuw door de landschapschilder Bilders de naam Wodanseiken hebben gekregen.
De Jufferswaard is waarschijnlijk vernoemd naar een van de jonkvrouwen van het kasteel. Of zou het toch verwijzen naar de dolende jonkvrouwe uit de legende?
Noordberg ligt ten zuiden van het dorp Heelsum, aan de voet het natuurgebied Jufferswaard. Onderaan de Noordberg stond de galg van de Heerlijkheid Doorwerth.
Sinds 1519 staat er in Heelsum ‘het kerkje op de heuvel’. De kerk werd gebouwd in opdracht van de kasteelheer van Doorwerth, Jonker Frederick van Voorst.
Vanaf 25 mei tot november 2019 zijn er posters te zien geweest van de werkgroepen van de streekconferentie het Heelsums Beekdal in het informatiecentrum van het Renkums Beekdal.
In het bos bij Hotel Wolfheze staan vijf heel bijzondere vierzijdige hardstenen palen. Deze markeren de oude grens tussen het Schependom Arnhem en het Schoutambt Renkum.
Om zich te beschermen tegen ongewenste bezoekers was in Oud-Wolfheze op een strategisch punt de grond verhoogd en hierop was een versterking of schans aangelegd.
Het Heelsums Beekdal is een mooi gebied voor een wandeling. Op dit moment zijn er twee initiatieven om nieuwe wandelroutes te ontwikkelen in het Beekdal zelf– het rondje Doorwerth en de wandeling van Spreng tot Beek.
In ongeveer een uur loop je langs mooie punten (sterren) in het gebied, waar vroeger het dorp Wolfheze lag. Startpunt is de parkeerplaats Oude Kloosterweg, tegenover hotel Wolfheze.