Dood hout

Gevallen bomen, toekomstig dood hout
Gekapte en omgetrokken bomen Laag Wolfheze

Gemaakt dood hout

Nu in de lente is het extra genieten in het Heelsums beekdal met warmer weer, pril groen, vogels, vlinders en meer. Mens en natuur lijken weer wakker te worden. Je kunt op diverse plekken op Wolfheze omgekapte/omgetrokken bomen tegenkomen zoals de foto hierboven. Op het eerste gezicht zou je denken, dat er net een storm heeft gewoed, maar dit is beleid. De achterste boom is zelfs bewust omgetrokken zodat er nog meer mogelijkheden zijn voor toekomstig leven op het dode hout. Slordig gezicht? Zo verschillen ook de meningen over het bladvrij maken van tuinen. Als je weet dat bladeren goed voor je tuin zijn, is de beleving van blad in je tuin anders. Als je weet wat een leven dood hout geeft, kijk je anders naar de omgevallen bomen.

Leven na dood hout

Natuurmonumenten streeft naar een gemengd inheems bos met veel variaties. Staand en liggend dood hout geeft meer soortenrijkdom. Er gaan nog meer bomen voor de bijl. Bosbeheer van nu is bijgesteld met nieuwe inzichten. Vroeger vond men het slordig om dood hout te laten liggen, nu zien we de waarde ervan. Bij het programma BinnensteBuiten legt De Wageningse student Rick uit over dood hout en doodhoutkevers. Niet alleen kevers zijn dankbaar voor het dode hout, ook de specht. Er zijn zes soorten spechten in Nederland. De grote bonte specht zie je het meest.

Zwarte specht op Wolfheze

Nadat ik de omgetrokken bomen had gezien, zag ik er voor het eerst een zwarte specht heel duidelijk van dichtbij. Wat indrukwekkend, wat is hij groot, wow! Als niet-vogelaar wist ik toch direct dat het een zwarte specht was. Tja, jammer genoeg zie je de specht op mijn foto nauwelijks terug.

Mannetje

Na een Signaaltje met vogelaar Stephan Muller, kreeg ik deze foto. Hij had ook nog maar één keer de zwarte specht echt goed gezien, maar wel meteen deze foto kunnen maken. Hij maakt met zijn smartphone foto’s door zijn verrekijker. Tja, als vogelaar heb je die natuurlijk altijd bij je. Misschien moet ik dat ook maar eens gaan doen. Dit is heel duidelijk een mannetje, met dat rode stuk boven op zijn kop.

Hoe zie je het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje?

En hoe klinkt een zwarte specht? Na wat googelen vond ik dit duidelijke filmpje van visdief.nl.

Mannetje zwarte specht, foto Pixabay wal_172619
Mannetje zwarte specht, foto Pixabay wal_172619
Vrouwtje zwarte specht, foto Pixabay Schieferhammer
Vrouwtje zwarte specht, foto Pixabay Schieferhammer

Kever en specht profiteren dus van het nieuwe dode hout, maar er zijn nog veel meer soorten, die dankbaar zijn voor dit beleid. Wat dacht je van paddenstoelen zoals bijvoorbeeld de tondelzwam?

Wat een wonder! De een zijn dood, de ander zijn …

Plaats een reactie