De Stomp van de Wodanseik

Strak aan de Papiermolenbeek staat de stronk van wat eens een machtige en bijzondere Wodanseik was. Bijzonder was hij omdat zijn grote takken zo laag bij de grond begonnen, in tegenstelling tot de meeste Wodanseiken waar de takken hogerop beginnen. In 1936 is hij geveld, maar de stronk staat er nog steeds. 

Het pad liep vroeger langs de stomp, ten noorden van de Papiermolenbeek en toen kon de stomp zo van dichtbij worden bewonderd. In verband met het gevaar van vallende takken van de oude eiken is het pad verlegd ten zuiden van de beek.
De Stomp werd in de volksmond wel ‘Het Gezin’ genoemd omdat het enigszins leek op twee ouders en een kind op de rug gezien.
Hier op deze kaart (Lichtdruk van “Het Wapen van Ede”) is de Wodanseik nog in volle glorie te zien. De kaart is verstuurd in 1913, maar heeft nog de oude kaartindeling van vóór 1905. Hij is dus minstens uit 1905 en de afzender heeft zijn royale tekst aan de voorkant moeten plaatsen zoals toen was voorgeschreven. Van deze Wodanseik is dus nog slechts de grote stomp over. Links zien we, wat in de diepte, een stukje van de beek en er liep in die tijd ook een smal pad aan de zuidkant van de beek zo te zien.
Op 5 juni 1936 is de eik geveld. De executeurs brachten op het zaagvlak een opschrift met deze datum aan maar dat is in de loop der tijd helaas verdwenen. In een aflevering van het tijdschrift Gelderland in Woord en Beeld uit 1938 staat deze foto waarop te lezen is wie de boom velde (boswachter L. Waalkens uit Oosterbeek) en op welke datum. 
Van De Stomp is kort na de oorlog ook deze, wat onduidelijke, ansichtkaart uitgegeven met twee kinderen er op gezeten en een braaf er naast poserend.

Na meer dan tachtig  jaar staat de grote stomp er nog, nu begroeid met mos en ander bijzonder groen. Er bleek bij een inventarisatie door de KNNV-afdeling Wageningen in 2004 verschillende zeldzame soorten te zijn, zoals het Paarsteelveentrechtertje. Onlangs is dit gebied toegevoegd aan de Kaart met botanische hotspots.

Totaal zijn er wel meer dan 75 (!) ansichtkaarten van de Wodanseiken uitgegeven.

2 gedachten over “De Stomp van de Wodanseik”

  1. Leuk om te lezen. Op de wandelroute is duidelijk dat hier ooit een majestueuze boom heeft gestaan. Twee andere bomen op de route hebben last van houtrot in de stam en ik hoop dat men dit aanpakt om deze iconen te behouden. Ondanks het verval en geruis van de snelweg A50 is dit een schitterend gebied. mvg

    Beantwoorden

Plaats een reactie