Schilder van de Veluwezoom C. v. d. Woerd

Het Heelsums Beekdal is al sinds 1840 in trek bij kunstenaars, die onder de indruk zijn van dit gebied en dat op doek of papier proberen vast te leggen. Het betreft dan met name het spaarzaam bewoonde gebied van Laag en Hoog Wolfheze (1,5 km ten zuiden van het huidige dorp Wolfheze), met zijn bijzondere combinatie van oude bewoningscultuur en mooie natuur in een geaccidenteerd terrein met heidevelden, eeuwenoude eiken en kabbelende sprengenbeken.

Regelmatig kiezen we een werk van deze kunstenaars uit, bespreken dit en geven we wat achtergrondinformatie over de betreffende kunstenaar.

Bij de Wodanseiken in Wolfheze, ets 19/200, 25 x 31,5 cm, particuliere collectie Wolfheze

Ets van Cor van der Woerd

Dit is de 19e ets uit een serie van 200 afdrukken (19/200) en toont het vroeger zo bekende bruggetje over de Papiermolenbeek, kort bij de Boerderij Laag Wolfheze (het Kousenhuisje). Het primitieve bruggetje is er niet meer en het gedeelte met het pad links is nu afgesloten i.v.m. het gevaar van vallende takken van de oude eikenbomen. Daarvoor in de plaats is aan de zuidkant van de beek (rechts op de ets) door Natuurmonumenten een nieuw pad aangelegd om de resterende Wodanseiken toch goed te kunnen bekijken. De eik rechts is zo’n twintig jaar geleden gesneuveld. Natuurmonumenten heeft hem toen laten liggen. Een stuk van de stam staat nog fier overeind en de dikste takken liggen er naast, gaandeweg bedekt met een dikke laag mos.

Cor van der Woerd weet in deze fijn gedetailleerde ets goed het machtige karakter van de eiken over te brengen door ze af te beelden met hun meest indrukwekkende gedeelte; de stam met beginnend wortelgestel en het volle bladerdak van de onderste takken. De beek, die toen zeker zo’n 1,5 meter breed was, komt nietig over bij de grote reuzen.

De graficus Cornelis Marinus (‘Cor’) van der Woerd (1901-1994) woont sinds 1942 in Oosterbeek en heeft legio landschap- pen en stadsgezichten gemaakt. Bekende plekjes in Oosterbeek en omgeving worden door hem op een zeer nauwkeurige en daardoor herkenbare wijze vastgelegd, maar ook vele andere locaties in Nederland weet hij treffend neer te zetten. 

Plaats een reactie