Het Heelsums Beekdal is al sinds 1840 in trek bij kunstenaars, die onder de indruk zijn van dit gebied en dat op doek of papier proberen vast te leggen. Het betreft dan met name het spaarzaam bewoonde gebied van Laag en Hoog Wolfheze (1,5 km ten zuiden van het huidige dorp Wolfheze), met zijn bijzondere combinatie van oude bewonings- cultuur en mooie natuur in een geaccidenteerd terrein met heidevelden, eeuwenoude eiken en kabbelende sprengenbeken.
Regelmatig kiezen we een werk van deze kunstenaars uit, bespreken dit en geven we wat achtergrondinformatie over de betreffende kunstenaar.

Schilderij van Marius Berendsen
De imposante Duizendjarige Den in de Wolfhezerbossen, direct achter het huidige Fletcher-Hotel Wolfheze, is regelmatig door schilders en tekenaars vastgelegd. De boom is uiteraard geen duizend jaar oud, maar stamt uit de eerste helft van de zeventiende eeuw. Hij heeft deze naam gekregen in de 19e eeuw van de schilders of van de bezoekers van de toenmalig ernaast gelegen Uitspanning Wolfhezen. Een wandelaar typeerde de boom eens heel treffend met de opmerking: ‘een oude man met een mooie bos haar’. Met een stamomtrek van 4,30 meter en een hoogte van 23 meter maakte hij inderdaad veel indruk, doch in de nacht van 27/28 mei 2006 begeeft zijn wortelgestel het en valt hij. Zijn leeftijd is dan zo’n 380 jaar.
Marius Berendsen heeft de den erg goed getypeerd met zijn volle kruin en de imposante stam met de warme gloed, die altijd zo mooi over zijn schilferende oranje-rode schors valt. Het is ongetwijfeld ter plekke geweest, dat hij de den zo natuurgetrouw en gedetailleerd op het handzame schilderskarton heeft geschilderd en dus niet in het atelier op basis van een buiten gemaakte schets, zoals vaak gebeurde.
Hendrik Marius (‘Marius’) Berendsen (1902-1980) woont in Oosterbeek en komt uit een geslacht van huisschilders. Hij volgt zelf ook de opleiding tot huis- en decoratieschilder. Daarnaast krijgt hij tekenonderwijs aan de Avondtekenschool te Oosterbeek onder Xeno Münninghoff (1873-1944), de bekende schilder van de Veluwezoom. Berendsen is als kunstschilder verder autodidact. Hij maakt voornamelijk landschappen en stads- en dorpsgezichten en tevens vervaardigt hij linoleumsneden. Hij maakt reizen naar Zwitserland, Italië, Egypte en Palestina. Van zijn werk zijn ook meerdere ansichtkaarten uitgebracht. Hij is ook ontwerper voor de aardewerkfabriek De Ram te Arnhem.
Schilderij van Marius Berendsen
Marius Berendsen is mijn vader. Zijn volledige naam is Hendrik Marius Berendsen, maar hij signeerde zijn schilderijen altijd met Marius Berendsen.
Beste mevr. Van der Berg,
Inderdaad is de naam van uw vader Hendrik Marius Berendsen, zoals verderop in het artikel staat. In de aanhef gebruikte ik hier alleen zijn roepnaam. We hebben in 2019 contact gehad i.v.m. de publicatie van het schilderij in het boek van WBOOKS. Hartelijke groet, Ulbe Anema – Wolfheze
Ik zie dat ik Van der Berg heb getypt. Het moet uiteraard Van der Burg zijn!
Groeten, Ulbe
Heb een schilderij (aquarel?) van Marius Berendsen hangen. Afgebeeld is de ‘Oude Jan’ kerk in Velp gld. Schilderij hing aan de muur bij mijn grootouders uit Velp. Hoe zij eraan zijn gekomen weet ik niet. Als oud Velpenaar heeft dit schilderij een speciale plek voor mij.