De lente is begonnen in het Heelsum beekdal

Terwijl in de Renkumse tuinen de sneeuwklokjes en krokussen vrolijk bloeien, ontluikt ook in het Heelsum beekdal de natuur. De eerste gele bloemen van het speenkruid staan langs de kant van de beek en ook staan hier en daar de eerste madeliefjes te bloeien.

Speenkruid langs de kant van de beek

Schrijvertjes – kleine kevertjes – draaien al weer rondjes in de beek en op enkele warme plekken dansen de muggen in de lucht. Ook de eerste vlinders zijn gesignaleerd. Vlak bij het viaduct van de A50 vlogen twee kleine vossen al dartelend om elkaar heen – alleen maar oog voor elkaar. De kleine vos is een van de vlindersoorten die net als de dagpauwoog, gehakkelde aurelia en citroenvlinder de winter als volwassen vlinder doorbrengt. Deze vlinders schuilen op beschutte plekken en wachten op de eerste voorjaarsdagen om actief te worden en zich voort te planten.

Ook de vogels in het beekdal zijn al druk bezig met het zoeken naar een partner en een nestplek. Sinds de sneeuw gesmolten is en de temperatuur oploopt, geven de vogels in de ochtend een heus fluitconcert. De nestkasten die in het beekdal hangen worden druk bezocht door potentiele ‘huurders’ – is dit een goede nestkast voor dit jaar? De komende maand houden we u via de website op de hoogte van de laatste lentenieuwtjes.

Voor wie geïnteresseerd is in het wel en wee van broedende vogels, bij deze nog een tip. Vanaf 28 februari kunnen liefhebbers weer via de webcams van de Vogelbescherming diverse broedparen volgen.

Kleine vos. Copyright: Saxifraga- Jan van der Straaten

Plaats een reactie