Bijen in het Heelsums Beekdal –honingbij het vaakst gezien tijdens de Nationale bijentelling

Dit weekend was de jaarlijkse Nationale Bijentelling in Nederland. Er deden meer dan 11.000 mensen mee. Ook in en rond het Heelsums Beekdal werd op diverse plekken door inwoners geteld. In het weekend werden onder andere de honingbij, gewone sachembij, aardhommel, steenhommel en akkerhommel hier gezien. Maar soms moet je wel geduld hebben voordat de bij zich goed laat zien en je kan bepalen welke soort het is. In Nederland was de honingbij de meest geziene bij. Ook in het Heelsums Beekdal is deze soort het meest gezien.

Bijen in het Heelsums Beekdal

Uit waarnemingen1 en inventarisaties2 is gebleken dat er minstens 8 hommelsoorten en meer dan 16 bijensoorten voorkomen in het Heelsums Beekdal. In heel Nederland komen 360 bijensoorten voor, 29 daarvan zijn hommelsoorten3. Populaties van wilde bestuivende insecten staan onder druk in Nederland. De laatste jaren zijn tal van initiatieven ontwikkeld om bestuivende insecten te helpen behouden . In 2020 is de wilde bij zelfs uitgeroepen tot adoptiesoort van de gemeente Renkum door inwoners tijdens een verkiezing georganiseerd door het IVN. 

Advies voor bestuivers

Veel inwoners, de gemeente, boeren en natuurbeheerders willen hun bijdrage leveren aan het behoud van bijen maar weten vaak niet hoe. Voor hen zijn nu twee web tools beschikbaar waar je advies kan krijgen over welke planten je neer kan zetten om de bijen, hommels en andere bestuivers een handje te helpen. Of je eigen terrein zo bijvriendelijk kan beheren. Op Hulpvoorbestuivers.nl kun je kijken voor verschillende typen terreinen (agrarisch terrein, natuurterrein, wegberm of tuin) hoe je het bij vriendelijk kan beheren of welke planten je het best kan gebruiken bij de aanleg.  Op bloeibogen.nl kun je kijken welke bestuivers er in jouw omgeving voorkomen en of de planten in de tuin het hele jaar voedsel aanbieden voor bestuivers. Beide websites zijn een aanrader voor iedereen die concreet in zijn eigen tuin of terrein aan de slag wil!

Bronnen:

1, Waarnemingen.nl

2. B.C. van Keulen, A.A.M. van Lammeren. Inventarisatie van de Flora en Fauna van Laag Wolfheze in 2017. KNNV-afdeling Wageningen en omstreken, Wageningen.

3.  https://www.bestuivers.nl/wilde-bijen/wilde-bijen

Plaats een reactie