Schilder van de Veluwezoom Andries Verleur

Het Heelsums Beekdal is al sinds 1840 in trek bij kunstenaars, die onder de indruk zijn van dit gebied en dat op doek of papier proberen vast te leggen. Het betreft dan met name het spaarzaam bewoonde gebied van Laag en Hoog Wolfheze (1,5 km ten zuiden van het huidige dorp Wolfheze), met zijn bijzondere combinatie van oude bewonings- cultuur en mooie natuur in een geaccidenteerd terrein met heidevelden, eeuwenoude eiken en kabbelende sprengenbeken.

Regelmatig kiezen we een werk van deze kunstenaars uit, bespreken dit en geven we wat achtergrondinformatie over de betreffende kunstenaar.

Andries Verleur
Holle weg in een bos aan de Veluwezoom 1917, olieverf op doek, 44 x 61 cm, collectie Museum Veluwezoom

Schilderij van Andries Verleur

Dit sfeervolle bosgezicht is sinds kort in het bezit van Museum Veluwezoom, dat gevestigd is in Kasteel Doorwerth. Het maakt onderdeel uit van de huidige tentoonstelling met nieuwe aanwinsten en kortgeleden gerestaureerde werken. Naast dit schilderij hangen er nog drie werken van Andries Verleur op deze heel gevarieerde expositie.

Verleur maakt dit frisse post-impressionistische werk in 1917, als hij nog in Renkum woont. In het voorjaar van 1921 zal hij naar Nijkerk verhuizen. Heel fraai weet hij hier het zonlicht te pakken dat in het dichte bladerdak van de beuken een opening heeft gevonden en mooi het met vroeg herfstblad bedekte pad bereikt. De verf is lekker dik aangebracht, wat het werk de nodige diepte geeft.

Verleur heeft een grote productie gehad met als onderwerpen landschappen, dorps-, havens- en stadsgezichten en ook stillevens. Hij heeft een duidelijk herkenbare stijl van compositie en kleurgebruik en staat steeds meer in de belangstelling bij verzamelaars,

Het mooie werk van Verleur Zicht op de haven wordt bewaard in Museum Nijkerk. Zijn werken Doelenveld in Hoorn en De Gravenstraat in Hoorn behoren tot de collectie van het Westfries Museum in Hoorn. 

Exposities van zijn werk zijn gehouden in (groeps) tentoonstellingen in onder meer Amsterdam, Arnhem, Antwerpen, Brugge, Brussel, Den Haag en Hoorn.

De kunsthandel Simonis & Buunk in Ede heeft een aantal mooie werken van Verleur in de verkoop.

Andries Verleur (1876-1953) wordt in Amsterdam geboren in de Boomstraat, een straat die direct achter de Noorderkerk ligt, dus midden in de Jordaan. Rond zijn vijftiende verjaardag in 1891 begint Andries zijn werkzame leven als decoratieschilder. In zijn vrije tijd begint hij met het vervaardigen van schilderijen en hij ontwikkelt hierin zelfstandig zijn schilders-technieken. Omstreeks 1900 vestigt Verleur zich in Renkum, waar het kunstenaarsleven opbloeit door de aanwezigheid van de bekende kunstschilder Théophile de Bock. Verleur krijgt adviezen van De Bock en ook van Willem Maris krijgt hij leiding bij het tekenen en schilderen. De in 1902 Renkum opgerichte kunstvereniging Pictura Veluvensis (Veluwsche Schilderkunst) met haar tentoonstellingen geeft hem tevens een mooi podium. Hij trouwt in 1909 en het echtpaar krijgt een zoon en een dochter. Van 1921 tot 1931 woont hij in Nijkerk waar hij een groot aantal fraaie stadsgezichten maakt. Daarna verhuist hij met zijn nieuwe echtgenote naar Nijmegen om al in 1934 weer naar Baarn te verhuizen. Vanaf 1940 tot aan zijn overlijden in 1953 woont hij in Soest.

Plaats een reactie