Het College van B&W van de gemeente Renkum heeft 25 mei 2021 besloten om de monumentenstatus toe te kennen aan de “restanten van de steenfabriek in de Jufferswaard te Renkum”. Het voorstel hiervoor was ingediend door wethouder Rolink en het Team Beleid Ruimtelijk Domein.
In samenwerking met de Pilogroep van Stichting Renkums Beekdal heeft Staatsbosbeheer (SBB) aan de gemeente Renkum gevraagd de gemeentelijke monumentenstatus toe te kennen aan de schoorsteen van de steenfabriek. Met deze status kan SBB als eigenaar aan kloppen bij de provincie en andere mogelijke medefinanciers voor een noodzakelijke onderhoudsbeurt. Het onderhoud is begroot op ca. 200.000 euro.
Door goed onderhoud is ook in de toekomst de bijna 50 meter hoge schoorsteen veilig en kan de Jufferswaard gewoon open blijven voor wandelaars. Het behoud van een fraaie en veilige schoorsteen, inclusief andere restanten uit het verleden van de stenenfabricage in de Jufferswaard zal bijdragen aan het versterken van de landschappelijke kracht van de uiterwaarden van de rivierdorpen Renkum/Heelsum en Heteren/Randwijk.
Pilogroep
In september 2017 werd de Open Monumentendag de zogenaamde ‘Pilo-Groep’ opgericht, een groep vrijwilligers behorend bij de Stichting Renkums Beekdal. Deze groep richt zich op cultuurhistorische elementen in de Jufferswaard, in samenhang met de natuur. Er is sindsdien verdienstelijk gewerkt door de Pilogroep: maandelijkse schoonmaak door de Pilo-schoonmaakploeg, er zijn natuur-/cultuurexcursie geweest en er is van het gebied intussen een uitgebreid gebruiksonderzoek gedaan door de WUR, waarvan het rapport eind 2019 in het Infocentrum Renkums Beekdal is aangeboden (zie https://edepot.wur.nl/496590).
“Pilo” is de naam die vroeger de steenovenarbeiders, Renkumers en anderen, gaven aan de fabriek en/of aan de fabrieksbazen: ze werkten “bij Pilo”. Het boekje “Pilo, feiten en verhalen” is beschikbaar in het Informatiecentrum.
Bron:
Nieuwsbrief van de Stichting het Renkums Beekdal van 07-2021
Pilogroep-Monumentstatus-restanten-steenfabriek-Jufferswaard-Lambert-van-Gils_000032.pdf (heelsumsbeekdal.nl)
Stond deze steenfabriek niet beter bekend als de “ovens van Ariens”? Deze familie was tot buiten-gebruikstelling de eigenaar van de fabriek.
Inderdaad zijn het “de ovens van Ariëns” die lokaal bekend staan als de “steenoven Pilo”.